alimentaria 3

 

En la seva 40a edició, la gran fira de l’alimentació de Barcelona, ha confirmat el seu poder de convocatòria internacional amb la presència de 157 països i, ha evidenciat la reactivació de la demanada nacional davant l’augment del consum intern.

Dels 140.000 visitants registrats, dels quals el 32% d’ells internacionals, reflecteixen la potència d’aquest esdeveniment, que consolida el seu lideratge com una de les grans cites referents d’Europa del sector i, on la gastronomia i la innovació són les seves grans identitats.

Dels visitants internacionals, la meitat procedeixen d’Europa, principalment de França, Itàlia, Regne Unit, Portugal i Països Baixos. Com a segona gran mercat geogràfic en visitants se situen els EE.UU., seguit d’Amèrica Llatina, amb professional de Mèxic, Colòmbia, Xile i Perú al capdavant.

També despunta Àsia, amb Japó, Hong Kong i Xina com a referència. D’Orient Mitjà destaca el creixement dels visitants d’Emirats Àrabs Units. I a la llista de nous visitants destaquen Tunísia, Algèria, Oman, Kuwait, l’Aràbia Saudita, Nigèria, Congo i Moçambic.

Paral·lelament, Alimentaria 2016 ha convidat a 800 compradors estrangers d’alt nivell, importadors i distribuïdors d’Europa, Àsia, Llatinoamèrica i EE.UU., que s’han reunit amb òrgans nacionals per reactivar l’obertura de nous mercats.

alimentaria

El president de Fira de Barcelona i d’Alimentaria, Josep Lluís Bonet, ha assenyalat: “L’esdeveniment es consolida com una gran plataforma per a l’exportació de la indústria alimentària espanyola, així com un important aparador de la innovació del sector i les noves tendències que estan apareixent en el mercat“. Per a Bonet, “cada vegada més, s’aprecia un major coneixement del producte espanyol i un posicionament més prèmium, fet que redundarà en un creixement en el valor de les exportacions“.

Per al director general d’Alimentaria Exhibitions, J. Antoni Valls, “en aquesta edició s’ha fet un pas molt important en la projecció exterior arribant a mercats clau per al futur de la indústria alimentària i en especial per productes com el vi, l’oli o els càrnics“. A més de la internacionalització, la força de la demanda interna s’ha reflectit aquest any, com indica Valls: “Hem aconseguit atraure a tots els perfils professionals de la distribució i el retail alimentari, així com al canal Horeca, aspecte que es traduirà en negoci i oportunitats d’incrementar vendes tant en el mercat nacional com en l’exterior“.

 

La Innovació un plat fort

Les 4.000 empreses participants han mostrat el permanent esforç d’innovació dels fabricants per donar resposta a noves tendències de mercat i a les necessitats de diferents tipus de consumidor. Ha destacat l’espai Innoval amb 300 nous llançaments entre els quals s’ha premiat a marques com Bodegas Sanviver, Nestlé, Dulcesol, Aneto o Noel, entre d’altres. Entre els productes més destacats d’aquest any figuren un vermut ecològic, embotits per vegetarians o brioixeria i snacks amb algues responent, així, a noves demandes de propostes més saludables, naturals i orgàniques, i la recerca d’aliments enriquits per a augmentar el benestar i prevenir malalties.

 

Gastronomia, valor diferencial

Alimentaria visualitza la varietat, qualitat i riquesa de la indústria alimentària espanyola a través de la gastronomia. Aquest any s’ha repetit la bona acollida de The Alimentaria Experience, per als showcookins i tallers magistrals del qual han passat noms tant reconeguts com Joan Roca, però on especialment han estat protagonistes les noves figures de l’alta cuina espanyola entre les quals cada vegada hi ha més dones. Mario Sandoval, Ángel León, Beatriz Sotelo o Celia Jiménez són alguns dels 40 xefs que han participat. En altres activitats gastronòmiques, 5.000 persones han passat per l’espai de degustació d’olis, més de 1.000 en el de vins (Vinorum Think) i més de 2.000 a España, el País de los 100 quesos.

alimentaria 2

Per Josep Lluís Bonet, “la gastronomia és un gran aliat que la indústria alimentària ha d’aprofitar per a vendre més i millor. És el que reivindiquem des d’Alimentaria amb activitats que permeten descobrir la qualitat, sabor i innovació dels productes creant una autèntica experiència culinària“.

 

Alimentaria solidària

D’altra banda, Alimentaria i Fira de Barcelona també mostren el seu costat social i solidari. En aquest sentit, es preveu que els voluntaris de la Fundació Banc dels Aliments recullin més de 22 tones d’aliments i begudes, donats pels expositors. Tanmateix, Nutrició Sense Fronteres ha recollit més de 150kgs d’excedent de menjar no consumit en els restaurants del recinte de Gran Via per donar-ho a menjadors socials de la ciutat. També s’estima que en aquesta edició es reciclin, a través d’Ecovidrio, més de 25 tones d’envasos de vidre consumits en el marc del certamen.

 

Font: www.alimentaria-bcn.com