Utilitzem el sector dels vins a tall d’exemple

 

El mercat té un nombre infinit de consumidors, un de molts que va a la recerca d’un vi per una ocasió concreta, un sopar, una reunió amb amics, un regal… Quina creu que serà la seva intenció de compra?

Per fer una segmentació, podríem diferenciar entre:

  • Perfil de consumidor que coneix i entén de vi, de manera que sap el que comprarà.
  • La persona que és fidel a una marca o denominació i la seva compra està molt enfocada.
  • Els desconeixedors en vi i que es guien per intuïció, recomanacions o pel que els hi agrada a simple vista.

Si, és veritat que cada vegada més, la gent comenta a entendre de vins, però encara molts estudis sobre hàbits de compra determinen que la majoria de consumidors de vi es troben a la tercera categoria, el que porta a plantejar-nos si la presentació del nostre vi és aquella que farà decantar al nostre comprador.

Els més de 4.000 cellers existents a Espanya són conscients de la competitivitat que hi ha en el mercat vinícola espanyol i reconeixen la necessitat d’atraure l’atenció del consumidor. Primer van començar a invertir en la diferenciació dels seus vins, però després han entès la necessitat de reflectir aquesta a l’exterior.

Des d’aquesta perspectiva, el disseny de l’etiqueta d’un vi és una tàctica de posicionament i un avantatge competitiu en el procés d’elecció, doncs l’etiqueta és la primera informació directa que el consumidor rep, reflecteix l’ànima de la marca i promet l’experiència. És una aproximació emocional, així que l’etiqueta del vi ha de seduir, provocar inquietuds i necessitat de descobriment a través dels seus elements comunicatius.

Etiqueta vi

L’etiqueta, la contra etiqueta, la càpsula, l’ampolla, els materials i acabats, tot el packaging comunica sensacions al tacte, a la vista i a la percepció psicològica. Això representa una cosa fonamental si volem que el consumidor s’identifiqui amb ell i se l’emporti a la seva taula.

Etiqueta + packaging vi

L’estratègia de posicionament sempre requereix un estudi previ del celler, és imprescindible definir els valors que vol transmetre amb l’etiqueta i el packaging, tenint en compte, a la vegada, que sàpiga a quin públic objectiu vol captivar.

Com vestim al nostre producte serà decisiu a l’hora de conquistar al nostre consumidor potencial, i a la vegada és una estratègia per posicionar-nos en el mercat.

Per aquesta raó és important invertir en un bon disseny que transmeti, així com escollir bé els materials que vagin en concordança amb el nostre producte.

 

Font: Cristina Massó – Massó Pack